2009. január 17., szombat

Érdekességek a Scotsman online archívumában

Néhány szót a The Scotsman online archívumáról még érdemes szólni. 

Különböző tárgyalások után az Olive Software segítségével sikerült az 1817-1950 között megjelent, mikrofilm formátumban archivált Scotsman példányokat digitalizálni. Az eltérő méretű vagy típusú betűk miatt a szövegszkennelés nem mindig sikerült, így a szóra keresés nem minden esetben adja ki az összes találatot. A szkennelt példányokat sikerült mindenestre PDF és XML formátumban elmenthetővé tenni. Bővebben a digitalizálási folyamatról itt lehet olvasni.

Előfizetéssel szavakra, mondatokra, szókapcsolatokra is lehet keresni, tetszés szerint rovatot, oldalszámot, hosszúsági határokat, időkeretet is megadva. 1922 február 3.-án jelent meg az első fénykép, nevezetesen egy brossról. Hirdetések addig is tartalmazhattak elszórva fényképeket (sajnos a legelső fényképről így nincsen információ), de ez volt az első példa arra, hogy rajtuk kívül is megjelent egy. Az archívum keresőmotorja ettől az időponttól kezdve (ha beletartozik a megadott időkeretbe) arra is lehetőséget ad, hogy az általunk keresett kifejezést tartalmazó cikkek közül csak a képeket tartalmazókat keresse-e meg. A keresőmotor használható ingyen, de a cikkeket megtekinteni már nem lehet, csak a címek jelennek meg.

Az 1817 és 1950 közötti fontosabb skót vagy nemzetközi eseményekről szóló vezércikkek viszont előfizetés nélkül, ingyen is megtekinthetők! Ilyen például Sir Walter Scott halála, Abraham Lincoln meggyilkolása, A San Franciscó-i földrengés, a Titanic elsüllyedése vagy a két világháború fontosabb eseményei.




Nincsenek megjegyzések: