2009. január 15., csütörtök

The Scotsman - bevezető

A skót újságkiadást általában hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni az angollal, mint ahogy "Egyesült Királyság" helyett is "Anglia" a gyakoribb kifejezés a szigetországról beszélve. Ez azonban nagy hiba, mivel Skócia egy külön ország, külön parlamenttel, nem minden ügyük közös Angliával. Ez az újságkiadásban is megmutatkozik, lévén hogy, apróbb helyi lapoktól eltekintve, Skóciának van egy külön kiadványa, mely csak ott jelenik meg: The Scotsman. Glasgow Herald (röviden: Herald) mellett ez a legismertebb és leghíresebb (noha nem a legrégebbi) skót napilap. A Herald-al ellentétben viszont Skócia egész területén megjelenik. Első száma 1817 január 25.-én (Robert Burns, a híres skót költő születésnapján) jelent meg, kezdetben hetilapként. A növekvő népszerűség és az egyre szélesebb olvasóközönség miatt rövidesen már hetente kétszer jelent meg, végül 1855-ben napilappá vált, és néhány évig The Daily Scotsman-re változott a címe. 

Az újság mindig is rendkívül magasra tette a mércét, nemzetközi híreket is részletesen közölt (noha ezek nagy részét általában a Times-tól vette át, levelezés vagy cikkek egyszerű lemásolása útján), és sikerét mi sem mutatja be jobban, mint hogy máig is megjelenik; továbbra is Skócia vezető napilapja.



A Scotsman online archívuma - előfizetés fejében használható, ingyen csak az első szám (1817. január 25.) tekinthető meg teljes egészében. Ezen kívül az Edinburgh-i központi könyvtár gépein ingyenes elérés is biztosított. Az oldal tartalmaz történeti áttekintést, ismertetést a digitalizálásról és számos egyéb hasznos linket is.

Johnston Press - a Scotsman nyomdája

Nincsenek megjegyzések: